.....Semenjak Mei 2008.......sebagai pelopor homestay di Kondominium Mutiara dan antara yang terawal di Pulau Pinang.

Berkonsepkan 'layan diri'...anda seperti berada di rumah sendiri bebas bergerak dan beraktiviti mengikut tujuan anda bermusafir.

Sudah ramai yang menjadi tetamu di homestay kami...
Anda bila lagi?

Berita semasa

1. Untuk keselesaan para tetamu sekelian dan atas permintaan ramai, kami telah melengkapkan 3 daripada 4 unit homestay kami dengan alat pendingin hawa di bilik tidur utama. Kadar sewa baru ialah RM160 utk semalam, masih jauh lebih berbaloi jika dibandingkan dengan sewaan sebuah bilik hotel. Di sini anda seperti berada di rumah sendiri, - lengkap dengan TV (Astro), peti sejuk, dapur, rice cooker, peralatan asas memasak, disiapkan dengan mesin basuh.

2. Untuk rombongan yang menggunakan bas, adalah dimaklumkan bahawa bas atau sebarang kenderaan berat tidak dibenarkan masuk ke dalam kawasan kondominium atas sebab- sebab tertentu. Penumpang perlu berjalan masuk antara 100-200 meter ke blok-blok kondominium yang berkenaan.


PENGUMUMAN

Kepada tetamu dan bakal tetamu yang dihormati sekelian,

Sila pastikan anda mematuhi syarat-syarat berikut semasa menginap di D'WanzaHomestay:

1. Sekiranya anda tidak datang bersama ahli keluarga yang ada hubungan mahram, anda dan rakan-rakan yang menginap mesti dari gender yang sama. Sekiranya anda bersama dengan rakan-rakan berlainan gender, sila pastikan lebih daripada satu unit ditempah.

2. Anda meletakkan kenderaan di petak-petak parking yang dimaklumkan oleh pihak pengurusan sahaja: Samada C-12, C-132, C-224 atau di sekitar Rumah Kelab Kondominium.

3. Anda menggunakan kemudahan kolam renang dengan cara yang berhemah dan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh pihak Pengurusan Kondominium Mutiara. (Rujuk Terkini- Syarat dan Kemaskini Peraturan)

4. Anda membuang sampah di dalam tong sampah yang disediakan di D'WanzaHomestay atau jika ingin membuang sendiri, sila masukkannya ke dalam tong sampah besar yang disediakan di bahagian belakang Blok C atau Blok A. Sila pastikan juga anak-anak anda tidak mencampakkan barang2 daripada tingkat atas ke bawah.

5. Anda tidak membawa masuk barangan yang dilarang oleh undang-undang negara.

6. Hanya makanan dan minuman yang halal mengikut hukum syara' (peraturan Islam) sahaja yang dibenarkan dibawa masuk ke premis penginapan.

7. Sekiranya anda menginap di lebih daripada satu unit D'WanzaHOmestay, sila pastikan barang dan peralatan di dalam homestay tidak dipindah/dialihkan ke unit lain.


Harapan kami - anda semua dapat mematuhi syarat dan peraturan tertera di atas untuk memastikan kesejahteraan bersama.

Terima kasih.

Jumpa di D'WanzaHomestayHubungi

Wan

0195525309/0134004066 (whatsapp, tel, sms)
0162185309


Email:

dwanzahomestay@gmail.com


Lokasi:

Blok C & Blok A, Kondominium Mutiara
Jalan Perda Barat, Bandar Perda
Permatang Pauh Bukit Mertajam
Pulau Pinang


Kadar sewa :

RM 150 / malam untuk satu unit
(tanpa alat pendingin hawa di bilik tidur utama - semua bilik berkipas)

RM 160/malam untuk satu unit (dengan alat pendingin hawa di bilik tidur utama dan & kipas angin di kesemua bilik)

-kadar yang sama walaupun pada hujung minggu, musim perayaan atau musim cuti sekolah.
*potongan sehingga lebih 40% jika menginap untuk jangkamasa panjang.

*mengikut terma dan syarat

Kemudahan & Kelengkapan


3 bilik tidur/2 bilik air/ katil utk 5-6 org/TV (astro)/peti sejuk/kemudahan dapur dan alatan memasak/mesin basuh/periuk nasi elektrik/cerek/alat pemanas air/seterika/set sofa dan meja makan dll.

Pas kolam renang dan tag keluar masuk kondo.

(Semua bilik dan ruang tamu berkipas)


Masa Daftar Keluar-Masuk:

Masuk: 2:30 ptg

Keluar: 12:00 t/hari


Bilangan Tamu:

Ideal : 6 orang dewasa

Maksima: 10 orang (termasuk kanak-kanak)

(Jika ahli keluarga lebih daripada bilangan maksima, tetamu disarankan membuat tempahan lebih daripada 1 unit untuk menjamin keselesaan).

kolam

kolam
(maaf, buat masa ini ditutup kerana masalah selenggaraan)

ruang tamu- Unit 01

ruang tamu- Unit 01
Ada kipas siling 2 unit

ruang tamu / ruang makan - Unit 01

ruang tamu / ruang makan - Unit 01

dapur-Unit 01

dapur-Unit 01
Peti sejuk/rice cooker/kettle jug/sandwich maker/dapur 2 tungku/mesin basuh auto (tiada dlm gambar)/set pinggan mangkuk/periuk/kuali

master- Unit 01

master- Unit 01
Katil queen+almari+meja solek+ kipas siling + bilik air & alat pemanas air

master-Unit 01

master-Unit 01
Masjid/MPSP dan pool view dari tingkap bilik.

bilik 2 -Unit 01

bilik 2 -Unit 01
Katil bujang + pull out + almari baju + seterika dan iron board + kipas siling

bilik 3 -Unit 01

bilik 3 -Unit 01
Katil bujang + pull out + chest drawer + kipas dinding (tiada dlm gambar)

Ruang tamu/ruang makan: Unit 02

Ruang tamu/ruang makan: Unit 02
View Bandar Perda dari balkoni -JJusco/MPSP/masjid dll

Dapur - Unit02

Dapur - Unit02

Master- Unit-02

Master- Unit-02
Masjid+MPSP & pool view dari tingkap

Bilik 2 -Unit2

Bilik 2 -Unit2

Bilik 3 -Unit 02

Bilik 3 -Unit 02

Friday, August 28, 2009

Salam Ramadhan

Masih belum begitu terlambat untuk saya mengucapkan "Selamat Menjalani Ibadah Puasa" kepada semua tetamu yang mengunjungi blog ini dan kepada para tetamu yang pernah menginap di D'WanzaHomestay. Semoga Ramadhan kita kali ini lebih baik daripada Ramadhan pada tahun lalu.

Berpuasa, bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, malah lebih daripada itu. Latihan selama sebulan ini sepatutnya dapat menjadikan kita orang yang pandai mengawal tuntutan hawa nafsu, orang yang banyak bersabar dan orang yang sentiasa mensyukuri nikmat yang dianugerahkanNya kepada kita. Di samping itu bulan mulia ini sepatutnya menjadi titik tolak kita mempertingkatkan amal ibadat untuk dibawa sebagai bekalan ketika mengadapNya nanti...Kita tak tahu bila kita akan dipanggil kembali...
Kematian datang menjemput tak kira waktu, saya sentiasa berdoa, kiranya masatelah tiba untuk saya dipanggil pergi, biarlah ketika itu saya bukan dalam keadaan yang sibuk dengan hal-hal keduniaan, bukan pada ketika saya sibuk menguruskan homestay saya ni. Seboleh mungkin biarlah dalam keadaan saya sedang sujud mengadapNya.

Semasa bersolat di Masjid Nabawi dulu, dalam sujud saya sentiasa berdoa, sekiranya Allah jemput saya, biarlah semasa saya di tempat suci itu. Mudah-mudahan jasad saya dapat disemadikan dalam bumi yang sama di mana jasad Nabi Junjungan SAW kita disemadikan. Ameen.

Kepada para tetamu sekelian,

Kami ingin melahirkan rasa terima kasih dan penghargaan kepada anda yang pernah dan akan menjadi tetamu kami. Justeru, kami telah 'menaik tarafkan' ruang dapur dan ruang tamu D'WanzaHomestay. Pulangan yang diperolehi selama ini kami kembalikan kepada para tetamu budiman sekelian.

Hasrat kami ialah supaya anda semua selesa dan damai selama menginap di sini. Dengan kadar sewa yang masih sama, cuma RM150 semalam, ianya cukup murah dan sangat menjimatkan jika dibandingkan dengan menyewa di hotel bagi kumpulan yang ramai. Tempat tidur berkatil untuk 6 orang, ada kemudahan dapur untuk memasak, peti sejuk untuk menyimpan makanan, periuk nasi elektrik, mesin basuh, dll- cuba bayangkan berapa puluh atau mungkin ratusan ringgit yang dapat dijimatkan untuk kos penginapan, makan di luar, dobi dll. Tambahan pula di bulan puasa - kemudahan dapur membolehkan anda menyediakan makanan untuk bersahur seperti di rumah sendiri! Lokasi yang strategik, berdekatan dengan masjid membolehkan anda memenuhi tuntutan sunat bertarawih walaupun semasa 'out station'. Kewujudan pasar Ramadhan di halaman masjid Bandar Perda memudahkan anda mendapatkan pelbagai juadah untuk berbuka.

Jadi - tunggu apa lagi? Jika anda perlu keluar kawasan, perlu bertugas atau ada urusan di daerah Seberang Perai, InsyaAllah D'WanzaHomestay adalah tempat penginapan yang sesuai untuk anda!

Wassalam

Jumpa lagi!

Wan
D'WanzaHomestay